Turun Sotaveteraanisoittajat, pirteä perinteiden säilyttäjä

Kesäkuussa 1993 kokoontui seitsemän musiikkia harrastavaa sotaveteraania perustamaan omaa orkesteria Turkuun. Näin syntyi ajan mittaan Suomen suurimmaksi kasvanut sotaveteraaniorkesteri. Turun Sotaveteraanisoittajat toimii edelleenkin elinvoimaisena, perinteitä kunnioittavana orkesterina, joka esiintyy ahkerasti Turussa ja muuallakin maakunnassa. Orkesteri on Turun sotaveteraaniyhdistyksen alajaosto ja toimii yhteistyössä myös Turun Sotaveteraanilaulajien kanssa.

Mukana ei luonnollisestikaan ole enää sotaveteraaneja, mutta orkesteri on pysynyt elinvoimaisena, kun uusia soittajia on liittynyt joukkoon. Samalla orkesterin koostumus on monipuolistunut, ja se on mahdollistanut ohjelmiston kehittämisen perinteitä unohtamatta.

Kesäkautta lukuunottamatta orkesterin harjoitukset pidetään Heikkilän sotilaskodilla tiistaisin klo 15.00 - 17.00.  Etsimme jatkuvasti uusia soittajia riveihimme. Jos olet kiinnostunut asiasta, ota yhteys alempana mainittuihin yhteyshenkilöihin tai keskustele mahdollisesti tuntemiesi muidenkin orkesterin jäsenten kanssa.

  

Yhteyshenkilöitä:

Kapellimestari Reijo Ahola, 050 329 5647, reihola923@gmail.com

Puheenjohtaja Paavo Suorsa, 040 9004 070, paavo.suorsa@gmail.com

Varapuheenjohtaja Heikki Rajaniemi, 050 0224 541, heikki.rajaniemi@gmail.com

Sihteeri Elvi Jalonen, 040 825 5022, elvi.jalonen@gmail.com

 

Uudet soittajat tervetulleita. 

Jos olet kiinnostunut liittymään joukkoomme, ota yhteyttä johonkin yllä mainituista henkilöistä. Sinua saattaa odottaa paikka orkesterimme soittajistossa!

 Musiikkia moniin tilanteisiin

Lähes 30-henkinen orkesterimme on koostumukseltaan viihdeorkesteri, jonka esittämä musiikki kattaa laajan kirjon perinteisestä veteraanimusiikista kevyeen klassiseen, viihde- ja tanssimusiikkiin, marssimusiikkia unohtamatta. Järjestämme konsertteja ja esiinnymme monissa muissa tapahtumissa.

Olemme vuosien varrella tuottaneet  kolme CD-levyä, jotka suuren kysyntänsä vuoksi ovat kaikki loppuneet orkesterin varastoista. Viimeisimmästä, vuonna 2014 julkaistusta  Kultaa ja hopeaa –levystä voit kuunnella muutamia lyhyitä näytteitä musiikistamme klikkaamalla oheista levyn kuvaa.

 

  

Turun Sotaveteraanisoittajilla 25 toiminnan vuotta

 

Kaksi turkulaista sotaveteraania oli jo pitkään soitellut pienessä kotiorkesterissa, kun he keväällä 1993 totesivat, että Turusta varmasti löytyy muitakin sodan kokeneita musiikinharrastajia. Nämä kaksi veteraania olivat Erkki Enne ja Reino Saarinen, molemmat insinöörejä, jotka työn merkeissä olivat tutustuneet toisiinsa. Saman vuoden kesällä seitsemän miestä perusti orkesterin, joka aloitti toimintansa Turun Sotaveteraanit ry:n yhteydessä. Turun Sotaveteraanisoittajat jatkaa edelleenkin perinteitä kunnioittaen elinvoimaisena lähes 30 soittajan viihdeorkesterina. Merkkivuoden kunniaksi julkaistiin pieni historiikki ja järjestetään konsertit marraskuisena viikonloppuna 24.-25.11. Heikkilän sotilaskodissa.

Ensimmäinen esiintyminen oli menestys

Orkesterin perustajien tarkoituksena oli rohkaista soittoharrastuksen pariin henkilöitä, joiden innostus oli syystä tai toisesta hiipunut tai kokonaan loppunut. Ajateltiin mieleisen harrastuksen virkistävän eläkepäivien arkea. Tavoitteena oli toiminta, joka ”merkitsee rattoisaa ja kehittävää yhdessäoloa harrastuksen parissa, jossa ei turhaan jännitetä eikä tunneta stressiä”, kerrotaan historiikissa.

Tarkoituksena oli myös elvyttää sotavuosien sävelmiä ja viihdyttää erikoisesti vielä tuohon aikaan suurta sotaveteraaniveteraaneista koostuvaa yleisöä. Konepistoolimies Erkki Enne oli jatkosodan aikana ollut mukana myös omaan yksikköönsä perustetussa Tulitassut –nimisessä rintamaorkesterissa, joten hänellä oli hyvä tuntuma musiikkiin, josta pidettiin. Veteraanisoittajien ensimmäinen näyttävämpi esiintyminen oli vuonna 1994 Turun konserttisalissa järjestetyssä Muistojen illassa. Vastaanotto oli innostunut. Samalla yhtyeen nimikin vahvistui nykyisin tunnettuun muotoon.

Alkuvuosina esiintymiset ulottuivat nopeasti kattamaan myös Turun, ympäristökuntien sekä Salon, Loimaan, Forssan ja Rauman veteraaniyhdistysten järjestämät tilaisuudet. Orkesteriin liittyi vähitellen uusia jäseniä. Tällä hetkellä orkesterin vahvuus kapellimestari mukaan lukien on noin 30 henkeä.

Perustajista Reino Saarinen toimi puheenjohtajana kuusi vuotta.Hänen jälkeensä Erkki Enne samoin hoiti tehtävää toiset kuusi vuotta. Enne nimitettiin Turun Sotaveteraanisoittajien kunniapuheenjohtajaksi, missä ominaisuudessa hän jo soittoharrastuksensa päätyttyä vieraili usein harjoituksissa ja muissa orkesterin tilaisuuksissa. Usein saimme kuulla hänen elävästi esitettyjä, hyvällä huumorilla höystettyjä muistelujaan kaikkiaan tasan viisi vuotta kestäneeltä sotaretkeltään. Nykyinen puheenjohtaja on orkesterin viulisti Paavo Suorsa. Orkesterin kapellimestarina on kahdessa eri jaksossa toiminut kaikkiaan yli 10 vuotta dir.mus. Reijo Ahola.

 

Tulevia esiintymisiä 2019

16.-17.11. klo 15.00    Muistathan kai - solistikonsertti

                                    Heikkilän sotilaskoti, Rykmentintie 15, Turku.

 Ohjelma koostuu elokuva-, operetti-, ja musikaalimusiikista (mm. Jääkärin morsian,  Mustalaisruhtinatar, Titanic).

 Solisteina Reijo Ahola, Pertti Keihäs, Aulis Kotaviita, Emmi Laaksonen, Kristina Raudanen ja  Johanna Virjonen.

 Väliajalla munkkikahvit (sis. lipun hintaan).

 


  

Orkesterin jäsenet

Kapellimestari Reijo Ahola                                                  

Varakapellimestarit  Markku Nurminen ja Heikki Varantola

1. konserttimestari Bruno Jokela

2. konserttimestari Jarl Ahlbeck

 

Viulu                          Piano                             Klarinetti                     Trumpetti

Jarl Ahlbeck               Matti Orpana                  Markku Nurminen         Diana Elo

Marjo Heinonen          Haitari                          Toivo Pohjolainen          Seppo Mikkonen

Elvi Jalonen                Risto Mäkinen               Matti Poutanen              Kitara

Bruno Jokela              Lauri Räsänen               Erkki Roivas                  Heikki Koskinen

Kari Pyyhtiä                Bassokitara                  Heikki Varantola            Rummut

Paavo Suorsa             Tapio Kilpi                     Saksofoni                     Jarmo Hänninen

Antti Virtanen              Huilu                             Aarni Numerla               

Sello                          Ilona Larjava                  Tuomo Paasi                 Laulusolistit

Esa Lehtinen                                                     Heikki Rajaniemi           Reijo Ahola

                                                                          Pertti Vasama                Antti Virtanen

 

 

Kuva: Ari Mikkola                                           Turun Sotaveteraanisoittajat 8.4.2017