Turun Sotaveteraanisoittajat, pirteä perinteiden säilyttäjä

Kesäkuussa 1993 kokoontui seitsemän musiikkia harrastavaa sotaveteraania perustamaan omaa orkesteria Turkuun. Näin syntyi ajan mittaan Suomen suurimmaksi kasvanut sotaveteraaniorkesteri. Turun Sotaveteraanisoittajat toimii edelleenkin elinvoimaisena, perinteitä kunnioittavana orkesterina, joka esiintyy ahkerasti Turussa ja muuallakin maakunnassa. Orkesteri on Turun sotaveteraaniyhdistyksen alajaosto ja toimii yhteistyössä myös Turun Sotaveteraanilaulajien kanssa.

Mukana ei luonnollisestikaan ole enää sotaveteraaneja, mutta orkesteri on pysynyt elinvoimaisena, kun uusia soittajia on liittynyt joukkoon. Samalla orkesterin koostumus on monipuolistunut, ja se on mahdollistanut ohjelmiston kehittämisen perinteitä unohtamatta.

Kesäkautta lukuunottamatta orkesterin harjoitukset pidetään Heikkilän sotilaskodilla tiistaisin klo 15.00 - 17.00.  Etsimme jatkuvasti uusia soittajia riveihimme. Jos olet kiinnostunut asiasta, ota yhteys alempana mainittuihin yhteyshenkilöihin tai keskustele mahdollisesti tuntemiesi muidenkin orkesterin jäsenten kanssa.

  

Yhteyshenkilöitä:

Kapellimestari Heikki Varantola, puh.040 0522 577, heikki.varantola@pp.inet.fi

Puheenjohtaja Heikki Rajaniemi, puh. 050 0224 541,heikki.rajaniemi@gmail.com

Varapuheenjohtaja Seppo Mikkonen, puh. 045 6572 448, mikkosen.seppo@wippies.fi

Sihteeri Elvi Jalonen, 040 825 5022, elvi.jalonen@gmail.com

 

Tulevat tapahtumat v. 2021 

SÄVELIÄ SIHVOSTA KÄRKEEN kaksoiskonsertti  20.-21.11.2021 KLO 15.00

HEIKKILÄN SOTILASKOTI

Rykmentintie 15, Turku

Lipunmyynti: Heli Jukala puh. 050 5584 023 

 

 Musiikkia moniin tilanteisiin

Lähes 30-henkinen orkesterimme on perinneorkesteri, jonka esittämä musiikki kattaa laajan kirjon perinteisestä veteraanimusiikista kevyeen klassiseen, viihde- ja tanssimusiikkiin, marssimusiikkia unohtamatta. Järjestämme konsertteja ja esiinnymme monissa muissa tapahtumissa.

Olemme vuosien varrella tuottaneet  kolme CD-levyä, jotka suuren kysyntänsä vuoksi ovat kaikki loppuneet orkesterin varastoista. Viimeisimmästä, vuonna 2014 julkaistusta  Kultaa ja hopeaa –levystä voit kuunnella muutamia lyhyitä näytteitä musiikistamme klikkaamalla oheista levyn kuvaa.

 

  

Turun Sotaveteraanisoittajilla 25 toiminnan vuotta

 

Kaksi turkulaista sotaveteraania oli jo pitkään soitellut pienessä kotiorkesterissa, kun he keväällä 1993 totesivat, että Turusta varmasti löytyy muitakin sodan kokeneita musiikinharrastajia. Nämä kaksi veteraania olivat Erkki Enne ja Reino Saarinen, molemmat insinöörejä, jotka työn merkeissä olivat tutustuneet toisiinsa. Saman vuoden kesällä seitsemän miestä perusti orkesterin, joka aloitti toimintansa Turun Sotaveteraanit ry:n yhteydessä. Turun Sotaveteraanisoittajat jatkaa edelleenkin perinteitä kunnioittaen elinvoimaisena lähes 30 soittajan viihdeorkesterina. Merkkivuoden kunniaksi julkaistiin pieni historiikki ja järjestetään konsertit marraskuisena viikonloppuna 24.-25.11. Heikkilän sotilaskodissa.

Ensimmäinen esiintyminen oli menestys

Orkesterin perustajien tarkoituksena oli rohkaista soittoharrastuksen pariin henkilöitä, joiden innostus oli syystä tai toisesta hiipunut tai kokonaan loppunut. Ajateltiin mieleisen harrastuksen virkistävän eläkepäivien arkea. Tavoitteena oli toiminta, joka ”merkitsee rattoisaa ja kehittävää yhdessäoloa harrastuksen parissa, jossa ei turhaan jännitetä eikä tunneta stressiä”, kerrotaan historiikissa.

Tarkoituksena oli myös elvyttää sotavuosien sävelmiä ja viihdyttää erikoisesti vielä tuohon aikaan suurta sotaveteraaniveteraaneista koostuvaa yleisöä. Konepistoolimies Erkki Enne oli jatkosodan aikana ollut mukana myös omaan yksikköönsä perustetussa Tulitassut –nimisessä rintamaorkesterissa, joten hänellä oli hyvä tuntuma musiikkiin, josta pidettiin. Veteraanisoittajien ensimmäinen näyttävämpi esiintyminen oli vuonna 1994 Turun konserttisalissa järjestetyssä Muistojen illassa. Vastaanotto oli innostunut. Samalla yhtyeen nimikin vahvistui nykyisin tunnettuun muotoon.

Alkuvuosina esiintymiset ulottuivat nopeasti kattamaan myös Turun, ympäristökuntien sekä Salon, Loimaan, Forssan ja Rauman veteraaniyhdistysten järjestämät tilaisuudet. Orkesteriin liittyi vähitellen uusia jäseniä. Tällä hetkellä orkesterin vahvuus kapellimestari mukaan lukien on noin 30 henkeä.

Perustajista Reino Saarinen toimi puheenjohtajana kuusi vuotta.Hänen jälkeensä Erkki Enne samoin hoiti tehtävää toiset kuusi vuotta. Enne nimitettiin Turun Sotaveteraanisoittajien kunniapuheenjohtajaksi, missä ominaisuudessa hän jo soittoharrastuksensa päätyttyä vieraili usein harjoituksissa ja muissa orkesterin tilaisuuksissa. Usein saimme kuulla hänen elävästi esitettyjä, hyvällä huumorilla höystettyjä muistelujaan kaikkiaan tasan viisi vuotta kestäneeltä sotaretkeltään. Nykyinen puheenjohtaja on orkesterin viulisti Paavo Suorsa. Orkesterin kapellimestarina on kahdessa eri jaksossa toiminut kaikkiaan yli 10 vuotta dir.mus. Reijo Ahola.

 Orkesterin jäsenet

Kapellimestari Heikki Varantola                                                  

Varakapellimestari  Markku Nurminen 

1. konserttimestari Bruno Jokela

2. konserttimestari Paavo Suorsa

 

Viulu                          Piano                             Klarinetti                     Trumpetti

Jarl Ahlbeck               Matti Orpana                  Markku Nurminen         Diana Elo

Marjo Heinonen          Haitari                          Toivo Pohjolainen          Seppo Mikkonen

Elvi Jalonen                Risto Mäkinen               Matti Poutanen              Kitara

Bruno Jokela              Lauri Räsänen               Erkki Roivas                  Heikki Koskinen

Kari Pyyhtiä                Bassokitara                  Heikki Varantola            Rummut

Paavo Suorsa             Tapio Kilpi                     Saksofoni                     Jarmo Hänninen

Antti Virtanen              Huilu                             Aarni Numerla               Laulusolistit

Sello                          Ilona Larjava                  Tuomo Paasi                 Tuija Saura

Esa Lehtinen                                                     Heikki Rajaniemi           Reijo Ahola

                                                                          Pertti Vasama                Antti Virtanen

 

 

Kuva: Ari Mikkola                                           Turun Sotaveteraanisoittajat 8.4.2017